Când simţi că totul se prăbuşeşte în jurul tău, când simţi că îţi pierzi încrederea în tine şi totul pare să meargă prost, atunci e timpul să înveţi să te respecţi. Să conştientizezi că nimeni nu este perfect şi toţi trecem la un moment dat prin încercări mai mult sau mai puţin uşoare, încercări care pot fi un succes sau un eşec total. Însă asta nu trebuie să ne demoralizeze, ci din contră să ne întărească firea şi să ne facă mai puternici. "Ce nu te doboară, te face mai puternic" sau cel puţin aşa se spune. O viaţă avem şi merită trăită aşa cum ne place, indiferent de ceea ce vor spune sau vor crede ceilalţi despre noi. Aşa că învaţă să te relaxezi, să găseşti o portiţă de evadare atunci când crezi că nu mai poţi continua. Iată ce trebuie să aveţi în vedere:
1. Distragerea - faceţi ceva, sau gândiţi-vă la ceva diferit de subiectul stresant
Aţi căzut un examen, aţi suferit o despărţire recentă sau pur şi simplu vă consideraţi bun de nimic? Evitaţi să va gândiţi la asta. Întâlniţi-vă cu prietenii şi discutaţi altfel de lucruri. Vizionaţi un film, un meci sau jucaţi o partidă de poker ( este antrenant şi puteţi câştiga, sau pierde; dar oricare ar fi rezultatul, măcar veţi uita de problemele stresante)
2. Relaxare fizică: încordează şi eliberează
Acesta este un exerciţiu fizic în care vă încordaţi diferite părţi ale corpului, cât de puternic puteţi, şi le menţine încordate timp de 7 secunde. Apoi, relaxaţi muşchii şi veţi oserva schimabrea.
3. Relaxarea prin respiraţie abdominală
Exersaţi tehnica de respiraţie abdominală. Încercaţi să o practicaţi zilnic:
- aşezaţi-vă pe un scaun înalt, dar comfortabil, staţi drept şi observati ce părţi ale corpului se mişcă atunci când respiraţi
- aşezaţi-vă palmele pe burtă şi inchipuiti-va că trageţi aer în plămâni şi apoi direcţionaţi-l către abdomen. Observaţi cum, atunci când insipirati, abdomenul se umflă, iar cutia toracică rămâne nemişcată.
4. Relaxarea prin evadare
Încearcă să te imaginezi înapoi în timp, într-un moment în care ai fost foarte fericit(a) şi relaxat(a). Poate undeva la plajă, poate în copilărie când mama îţi făcea prajituri.
Încearcă să îţi reconstitui cât mai amănunţit acea experienţă - imaginile, mirosurile, sunetele şi, mai ales, sentimentul siguranţei, calmului şi al încrederii în sine.
Imaginează-ţi că mergi printr-o livadă înflorită, sau pe un câmp verde, către o poartă pe care o deschizi către acel loc de linişte şi calm (acea exepreienta) pe care ţi l-ai imaginat. Intri pe acea poartă şi te bucuri de tot ceea ce vezi. După un timp, te poţi imagina plecând de acolo şi trecând dincolo de uşă, înapoi în prezent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu